header-apothekers Apothekers

Declaratie informatie

Op deze pagina vindt u algemene informatie over het declaratieproces. Op onze beveiligde webapplicatie CHA-Online vindt u meer gedetailleerde informatie.

Maandschema in het CHA-Traject:

 • 1e t/m 5e dag: aanleveren declaraties
 • 1e t/m 9e dag: muteren afkeuringen via CHA-Online
 • 2e t/m 8e dag: beoordelen potentieel dubbele regels op CHA-Online
 • Vanaf 12e dag: ontvangst retourinformatie
 • 20e dag: betaling door CHA 

Hier vindt u een overzicht met Clearing- en Postbusverzekeraars voor 2020.

Hier vindt u een overzicht met Clearing- en Postbusverzekeraars voor 2019.

CHA-Online

CHA-Online is de online webapplicatie van CHA. Via CHA-Online kunt u declaraties uploaden en afgekeurde declaraties direct herdeclareren. Wilt u meer weten over CHA-Online, neem dan contact op met ons!

Een handleiding voor het aanmaken van gebruikersaccounts vanuit het beheeraccount in CHA-Online is hier te vinden. 

Voorschrijvergegevens

Landelijk is afgesproken dat het invullen van de persoonlijke AGB-code van de voorschrijver in de meeste gevallen genoeg is voor een correcte declaratie. Er zijn drie uitzonderingen op dit uitgangspunt.

 • Bij recepten die zijn voorgeschreven door een medisch specialist dient u de persoonlijke AGB-code van de medisch specialist, de soort voorschrijver en de AGB-code van de instelling in te vullen.
 • Recepten die afkomstig zijn van bijzondere instellingen (bijvoorbeeld RIAGG’s, GGZ-instellingen, trombosediensten, waarneemposten van huisartsen) is het juist verplicht de AGB-code van de instelling in te vullen en de persoonlijke AGB-code leeg te laten.
 • Als de persoonlijke AGB-code niet bekend is, hoeft u hier niets in te vullen. U dient wel de specialisatie in te vullen.

Wij hebben een tabel met voorbeelden uitgewerkt ter illustratie van bovenstaande afspraken. Deze is hier te vinden.

Module Blauw

Module Blauw is de basismodule van Clearing House Apothekers (CHA). Met deze module besteedt u uw declaratietraject uit, maar houdt u zelf de administratie bij. We zorgen ervoor dat de juiste bedragen worden gedeclareerd en dat uw bestanden tijdig en correct bij de verzekeraar worden aangeleverd. Dit proces kunt u continu volgen via CHA-Online. Daarmee hebt u altijd a la minute controle op uw efficiënte declaratietraject, terwijl u profiteert van waardevolle tijdwinst.

Welke voordelen biedt module Blauw onder andere?

 • Een centraal loket voor al uw declaraties;
 • CHA bezorgt al uw declaraties tijdig bij de juiste debiteur, verzekeraar of patiënt;
 • CHA berekent altijd het juiste bedrag volgens uw contractafspraken;
 • U kunt het hele traject continu volgen via CHA-Online.

Wilt u meer informatie over de module Blauw? Neem dan contact op met onze Servicedesk voor meer informatie.

Cursusaanbod

Het declaratieverkeer is voor apotheekhoudenden en hulpmiddelenleveranciers de afgelopen jaren steeds ingewikkelder geworden. Veranderingen in de manier waarop u moet declareren en de verschillende vergoedingsafspraken van verzekeraars, zorgen ervoor dat u steeds meer tijd kwijt bent aan uw administratie.

CHA biedt workshops op maat aan om het declaratieproces beter te beheersen. Tijdens de workshop – die volledig is gericht op de situatie binnen uw apotheek of organisatie – geeft een deskundige van CHA uitleg over het declaratietraject. Zo wordt er ingegaan op het werken in CHA-Online, maar ook specifieke aandachtspunten voor de apotheek, zoals bijvoorbeeld specifieke oorzaken van afkeuringen of prijscorrecties, zullen worden besproken.
Kortom, een perfecte manier om meer kennis op te doen over het declaratieproces en zo tijd te besparen.

Een maatwerk workshop kan volledig op uw wensen worden afgestemd. Bent u geïnteresseerd in een workshop op maat? Neemt u dan contact op met de Servicedesk via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op telefoonnummer 070 – 411 22 20.

Testimonials

Ed van Ballegooie, apotheker
Apotheek 's-Gravenland, Capelle aan den IJssel

"Sinds eind 1992 ben ik eigenaar van een apotheek in Capelle aan den IJssel; eerst bijna 5 jaar in een noodapotheek en daarna verhuisd naar een gezondheidscentrum in de wijk Capelle 's-Gravenland. Al sinds het begin maak ik gebruik van de diensten van CHA. Naar mijn mening kan je als apotheek je werk farmaceutisch goed uitvoeren als je financiële afhandeling goed geregeld is; het een kan niet zonder het ander. CHA heeft door jarenlange ervaring bewezen een betrouwbare partij met veel know-how te zijn. Ik kan uitgaan van een duidelijke afhandeling van de declaraties en afspraken worden nagekomen. De medewerkers van de Klantenservice zijn vriendelijk en correct aan de telefoon, maar ook betrokken en hebben aandacht voor de persoon; dit waardeer ik. De Voor- en Najaarsbijeenkomsten zijn altijd leuke momenten om iedereen weer eens te zien."

Peter Brummelhuis, apotheker
A
potheek Heino, Heino

“In 2010 heb ik Apotheek Heino overgenomen van mijn vader die hier in 1980 is begonnen. De markt is de afgelopen tijd erg veranderd en daarom zijn we in de loop van de tijd meer gaan werken met CHA. De diensten bieden uitkomst om veel efficiënter te werken bij alle administratieve handelingen. Ik wil als apotheker farmaceutische zorg leveren en met nieuwe dingen bezig zijn en geen omkijken hebben naar de administratie. CHA neemt ontzettend veel werk uit handen. Het zal voor veel mensen een eye-opener zijn wat er eigenlijk allemaal mogelijk is. Ik ervaar daarnaast dat er goed wordt geluisterd naar de behoeftes en ideeën. Tijdens een uitleg over een dienst, hebben we het uiteindelijk over veel meer dan alleen dit onderwerp gehad; hoe gaat het in de praktijk, waar heb ik behoefte aan en wat kunnen we voor elkaar betekenen. Dit was voor mij heel positief.”

André Staphorst, Financial Controller
Poliklinische Apotheek Wilhelmina, Assen

“Toen ik in 2012 verantwoordelijk werd voor de financiële bedrijfsvoering binnen de Poliklinische Apotheek van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, kwam ik in aanraking met CHA. We wilden de destijds bewerkelijke declaratieprocessen efficiënter gaan inrichten . In deze tijd zijn farmacie en financiën onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je zelf niet zo’n fan bent van cijfers en administratie, dan is CHA echt een uitkomst. Maar ook voor controllers als ik is het zeker van toegevoegde waarde. Het ontlast je echt. De declaraties zijn centraal geregeld, je krijgt een snelle terugkoppeling, er is een grote diversiteit in overzichten en rapportages en men is klantgericht en klantvriendelijk. De Voor- en Najaarsbijeenkomsten van CHA zijn écht van toegevoegde waarde. Het is belangrijk om verbinding te zoeken met andere partijen. Met elkaar de zorg op een zo goed mogelijke en efficiënte manier proberen in te richten. ”

 

 

Module Paars

Module Paars is de meest uitgebreide module. U profiteert namelijk van onze volledige ondersteuning als kenniscentrum in de farmacie. Zo nemen we uw declaratie-administratie volledig uit handen en houden we u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de markt. Ook adviseren we u doelgericht en onafhankelijk over de specifieke bedrijfsvoering van uw apotheek. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de module Paars voor u?

 • Uiteraard verzorgen wij uw hele declaratietraject en administratie;
 • Wij analyseren uw contracten en laten precies zien wat dit voor uw praktijk betekent;
 • Samen met uw collega’s kijken we verder naar de toekomst van de farmacie;
 • In onze cursussen krijgt u handige tips voor uw hele administratie;
 • U kunt vertrouwen op onze expertise om uw hele bedrijfsvoering te ondersteunen.

Wilt u meer informatie over de Module Paars? Neem dan contact op met onze Servicedesk voor meer informatie.

 

Button nieuws