header-apothekers Apothekers

Declaratie informatie

Op deze pagina vindt u algemene informatie over het declaratieproces. Op onze beveiligde webapplicatie CHA-Online vindt u meer gedetailleerde informatie.

U vindt hier een overzicht met alle verzekeraars.

CHA-Online

CHA-Online is de online webapplicatie van CHA. Via CHA-Online kunt u declaraties uploaden en afgekeurde declaraties direct herdeclareren. Wilt u meer weten over CHA-Online, neem dan contact op met ons!

Een handleiding voor het aanmaken van gebruikersaccounts vanuit het beheeraccount in CHA-Online is hier te vinden. 

Aanleveren van grote declaratiebestanden

Wanneer u uw declaraties aanlevert via CHA-Online, dan bent u verzekerd van een veilige gegevensoverdracht. Het aanleveren gaat heel makkelijk door in het startscherm rechts bovenaan te klikken op het symbool met het pijltje (Declaratie(s) uploaden). Vervolgens kunt u al uw declaratiebestanden (maximaal 3 MB per bestand) uploaden. Is het bestand groter dan 3 MB, dan kunt u het bestand ‘inpakken’ met een ZIP-programma (zoals 7-ZIP). Of u klikt met uw rechtermuis op het bestand en kiest voor ‘Kopiëren naar’, ‘gecomprimeerde (gezipte) map’.

Wanneer u uw declaraties aanlevert via de e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), is het van belang dat u deze verstuurt via een veilig e-mailadres, zoals bijvoorbeeld een ZAP- of E-zorg e-mailadres. Wanneer u gebruik maakt van CHA-Online, heeft u automatisch de beschikking over een ZAP-mailadres. Bij het gebruik van dit e-mailadres voor berichtenverkeer tussen u en CHA, weet u zeker dat de berichten beveiligd zijn.
Het is niet mogelijk om declaratiebestanden in ons systeem te verwerken die worden klaargezet in een beveiligd portaal met wachtwoord of die als ZIP-bestanden zijn beveiligd met een wachtwoord. Houd u hier rekening mee bij het aanleveren van uw declaraties. Ook is het niet nodig om declaratiebestanden met een wachtwoord te beveiligen die worden aangeleverd via CHA-Online of een ZAP- of E-zorg e-mailadres.

Voorschrijvergegevens

Landelijk is afgesproken dat het invullen van de persoonlijke AGB-code van de voorschrijver in de meeste gevallen genoeg is voor een correcte declaratie. Er zijn drie uitzonderingen op dit uitgangspunt.

  • Bij recepten die zijn voorgeschreven door een medisch specialist dient u de persoonlijke AGB-code van de medisch specialist, de soort voorschrijver en de AGB-code van de instelling in te vullen.
  • Recepten die afkomstig zijn van bijzondere instellingen (bijvoorbeeld RIAGG’s, GGZ-instellingen, trombosediensten, waarneemposten van huisartsen) is het juist verplicht de AGB-code van de instelling in te vullen en de persoonlijke AGB-code leeg te laten.
  • Als de persoonlijke AGB-code niet bekend is, hoeft u hier niets in te vullen. U dient wel de specialisatie in te vullen.

Wij hebben een tabel met voorbeelden uitgewerkt ter illustratie van bovenstaande afspraken. Deze is hier te vinden.

Button nieuws