header-apothekers Apothekers

Digitaal declareren subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden

U heeft medisch noodzakelijke zorg verleend aan een onverzekerde. Voor de vergoeding van de zorgkosten kunt u mogelijk gebruik maken van de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Vanaf mei 2022 kunt u uw declaraties voor de subsidieregeling digitaal indienen bij Clearing House Apothekers (CHA). Het gaat hierbij om de declaraties ten behoeve van het CAK (UZOVI 3356).

Klik hier voor meer informatie over het indienen van uw declaraties en wat er van u wordt verwacht. 

Wat wordt er van u verwacht?

Het indienen van uw declaratie ten behoeve van de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (CAK UZOVI 3356) verloopt volgens de AP304-standaard en dient u in via CHA. U kunt uw declaraties (AP304-bestanden) indienen via CHA-Online of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: het is niet mogelijk om uw declaratie middels een PDF-bestand in te dienen. Aangeleverde PDF-bestanden worden door CHA dan ook niet in behandeling genomen. 

Meer informatie over de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden vindt u op de website van het CAK.  

Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne

Verleent u vanaf 1 juli zorg aan een vluchteling uit Oekraïne met een BSN? Dan dient u de kosten vanaf 1 augustus te declareren via een nieuwe regeling, namelijk Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). De UZOVI-code voor de RMO is 3355, deze is gelijk aan de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA). Vanaf 1 augustus zijn de vluchtelingen uit Oekraïne met BSN zichtbaar via de Controle op Verzekeringsgegevens (COV). Wij adviseren u dan ook om uw geleverde zorg vanaf 1 juli te bewaren en vanaf 1 augustus in te dienen.

Lees meer informatie over de RMO via de website van de Rijksoverheid.

Vertrouwelijke informatie goed beveiligd op CHA-Online

De beveiliging van vertrouwelijke informatie wordt steeds belangrijker. Vandaar dat we bij CHA-Online hebben gekozen voor verschillende manieren om uw informatie te beschermen.

Allereerst staat CHA-Online op een beveiligd netwerk dat is afgeschermd van het reguliere internet. U kunt alleen bij CHA-Online als u ook aangesloten bent op dit netwerk. Daarnaast is het inloggen beveiligd met een tweestaps-controle. Aanvullend op uw wachtwoord heeft u altijd een persoonlijke code nodig. Dit kan een UZI-pas zijn, maar ook een unieke pincode die u per e-mail van CHA krijgt. Tot slot kunt u via de beheer-modulezelf bepalen welke collega’s toegang krijgen tot CHA-Online en welke gegevens zij mogen zien.

CHA-Online is een vast onderdeel van het Basis-,Gemak- enZeker-traject. Daarbij maakt het niet uit hoeveel gebruikers u toegang geeft. U kunt dus alle collega’s die betrokken zijn bij de administratie van uw apotheek toegang geven tot CHA-Online. Daardoor is het niet meer nodig om deze informatie via e-mail met elkaar te delen. Wilt u meer weten over CHA-Online, neemt u dan contact op met onze Servicedesk via telefoonnummer 070 – 411 22 20 of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

NZa: maak meer zorginhoudelijke afspraken

Afgelopen week heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de monitor zorgverzekeringen 2021 gepubliceerd. In de monitor concludeert de NZa dat zorgverzekeraars zich nog te veel richten op jonge en gezonde verzekerden. Dit komt onder andere naar voren door een te grote focus op een lage verzekeringspremie.

De NZa roept verzekeraars op om bij de zorginkoop juist meer aandacht te besteden aan zorginhoudelijke afspraken. Zo kan het zorgaanbod beter aansluiten op de zorgvraag van (chronische) patiënten. Voorbeelden van zorginhoudelijke afspraken zijn het vergoeden van specifieke zorgprogramma’s, of een vaste vergoeding per verzekerde. Anderzijds kan een meer selectieve inkoop ook betekenen dat niet alle zorgaanbieders meer een contract krijgen.

Zorgverzekeraars DSW en Zorg en Zekerheid hebben vandaag gereageerd op de monitor en hebben hun bedenkingen bij de adviezen van de NZa. De volledige monitor zorgverzekeringen 2021 kunt u hier terugvinden.

Button nieuws