header-home apothekers verzekeraars

Digitaal declareren subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden

op .

U heeft medisch noodzakelijke zorg verleend aan een onverzekerde. Voor de vergoeding van de zorgkosten kunt u gebruik maken van de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Vanaf mei 2022 kunt u uw declaraties voor de subsidieregeling digitaal indienen bij Clearing House Apothekers (CHA). Het gaat hierbij om de declaraties ten behoeve van het CAK (UZOVI 3356).

Klik hier voor meer informatie over het indienen van uw declaraties en wat er van u wordt verwacht. 

Wat wordt er van u verwacht?

Het indienen van uw declaratie ten behoeve van de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (CAK UZOVI 3356) verloopt volgens de AP304-standaard en dient u in via CHA. U kunt uw declaraties (AP304-bestanden) indienen via CHA-Online of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: het is niet mogelijk om uw declaratie middels een PDF-bestand in te dienen. Aangeleverde PDF-bestanden worden door CHA dan ook niet in behandeling genomen.

Meer informatie over de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden vindt u op de website van het CAK.  

Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne

Verleent u vanaf 1 juli zorg aan een vluchteling uit Oekraïne met een BSN? Dan dient u de kosten vanaf 1 augustus te declareren via een nieuwe regeling, namelijk Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). De UZOVI-code voor de RMO is 3355, deze is gelijk aan de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA). Vanaf 1 augustus zijn de vluchtelingen uit Oekraïne met BSN zichtbaar via de Controle op Verzekeringsgegevens (COV). Wij adviseren u dan ook om uw geleverde zorg vanaf 1 juli te bewaren en vanaf 1 augustus in te dienen.

Lees meer informatie over de RMO via de website van de Rijksoverheid.

CAK: Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden

op .

Dagelijks levert u zorg aan verzekerden. In Nederland moeten alle inwoners zich dan ook verzekeren voor deze zorg en ziektekosten. Niet iedereen in Nederland is verzekerd, denk bijvoorbeeld aan asielzoekers en vluchtelingen. Het kan voorkomen dat u ook aan deze onverzekerden zorg levert. Het CAK biedt verschillende regelingen waar u als apotheker gebruik van kunt maken wanneer u zorg levert aan onverzekerden.

We hebben geconstateerd dat er vragen zijn over het toepassen van de regelingen bij geleverde zorg aan Oekraïnse vluchtelingen. Hieronder vindt u meer informatie van welke regeling van het CAK u gebruikt kunt maken wanneer u zorg heeft geleverd aan een vluchteling uit Oekraïne. 

Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden:

Het CAK heeft een subsidieregeling voor medisch noodzakelijke zorg aan vluchtelingen die nog niet als asielzoeker geregistreerd zijn. Indien de patiënt nog niet geregistreerd is bij het COA, dan kunt u gebruik maken van deze subsidieregeling.

Let op: Vanaf 1 maart 2022 geldt dat er voor vluchtelingen uit Oekraïne alleen gebruik gemaakt dient te worden van de "Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden". Declaraties onder de "Regeling onverzekerbare vreemdelingen" voor patiënten met landcode UA (Oekraïne), worden vanaf afleverdatum 1 maart 2022 afgekeurd.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden voor het gebruik van de "Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden".

Declaratie Zorgzaam vanaf januari 2022 insturen bij UZOVI 7095

op .

Vanaf 1 januari 2022 verschuift Zorgzaam naar een andere UZOVI-code. Dit betekent dat Zorgzaam (voorheen UZOVI 0101) vanaf 1 januari verschuift naar de UZOVI-code van VGZ, namelijk 7905. Door een COV uit te voeren bij het indienen van uw declaraties, bent u er zeker van dat uw declaraties met de juiste UZOVI-code instuurt. Let op: de wijziging betekent niet dat er een UZOVI-code komt te vervallen. Het gaat hierbij alleen om een verplaatsing naar een andere UZOVI-code. 

Klik hier voor een volledig overzicht van de UZOVI-codes voor 2022. 

Button nieuws