header-home apothekers verzekeraars

Kies zelf welke rapporten u ontvangt

op .

Wist u dat u via CHA-Online zelf kunt kiezen welke retourinformatie u van CHA ontvangt? Als u bent ingelogd in CHA-Online, klikt u rechts boven op het tandwieltje en kiest u voor Beheer rapporten.  In het scherm wat dan opent kunt u per rapport kiezen of u wilt dat CHA dit voor u aanmaakt, naar u mailt of alleen op CHA-Online zet.

AP305

AP305-bestanden zijn computer-bestanden met daarin de retourinformatie van verzekeraars. Dit zijn geen leesbare overzichten, maar bestanden die u in uw AIS kunt inlezen om de prijscorrecties en afkeuringen te zien. Indien u gebruik maakt van het Zeker-Traject vangen wij de prijscorrecties voor u op en kunt u deze bestanden niet verwerken.

Verwerkingsverslag

Het verwerkingsverslag is de leesbare variant van de AP305. U vindt hier dezelfde informatie maar dan goed leesbaar en handig voor u gepresenteerd. U ziet direct de reden waarom een declaratie is afgewezen en met behulp van de informatie in de PDF kunt u snel een herdeclaratie in uw AIS aanmaken. De prijscorrecties worden door ons in een apart Excel-bestand geleverd zodat u deze ook kunt gebruiken voor uw eigen analyse.

Nieuwsbrief CHA

CHA verzamelt iedere maand het belangrijkste nieuws over alle zaken die relevant zijn voor uw declaraties. Rond de 20e van de maand bundelen wij dit in onze Nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van aangepaste vergoedingsregelingen, gewijzigde prijsafspraken en krijgt u tips om correcte declaraties in te sturen zodat u minder tijd kwijt bent aan uw administratie.

 

Gewijzigde vergoedingen CZ, VGZ en ONVZ

op .

Drie grote verzekeraars hebben in april wijzigingen in hun vergoedingsbeleid aangekondigd. Voor de volledigheid vatten wij die hier samen:

CZ: geen clawback bij preferente middelen
Met ingang van 1 mei hoeft bij CZ geen clawback meer in te houden bij de preferente middelen die u levert. Als u in uw declaraties de clawback wel in mindering brengt, zal CZ dit niet ophogen voor u.

ONVZ: nieuwe lijst samengevoegde PRK-clusters LPG-regeling
ONVZ heeft de lijst met samengevoegde PRK-clusters voor hun laagste prijs-beleid bijgewerkt. Met ingang van 1 april 2021 gebruiken ze deze lijst voor het bepalen van de vergoeding die u ontvangt. ONVZ heeft hierbij verschillende PRK-codes gecombineerd in 1 cluster. Hierdoor is de vergoeding voor alle middelen in dat cluster gemaximeerd op het laagst geprijsde artikel, ook als een middel bijvoorbeeld als een gewone of bruistablet geleverd wordt.

VGZ: LPG tarieven bij doorgeleverde bereidingen
VGZ heeft met ingang van 1 april vier doorgeleverde bereidingen toegevoegd aan haar LPG-beleid. Dit gaat om de producten Aripiprazol, Dexamfetamine, Hydrocortison en Spironolacton. De maximale vergoeding per artikel is te vinden op de website van VGZ.

VGZ: vanaf 1 juni Eviplera niet vergoed
Met ingang van 1 juni 2021 schrapt VGZ de vergoeding voor het combinatieproduct Eviplera. Dit besluit is genomen op basis van het prijsverschil tussen dit product en de drie losse producten. Vanaf 1 juni wordt alleen de losse rilpivirine en het combinatieproduct emtircitabine/tenofovirdiso vergoed. Hierbij kunt u een aparte terhandstelling declareren voor beide verstrekkingen. Meer informatie over deze wijziging kunt u vinden op de website van VGZ.

Als u gebruik maakt van het Zeker-traject of de inspoelbestanden van CHA, dan zorgen wij dat de aangepaste clawback enn LPG-regelingen automatisch in uw systeem worden gezet.

Overhevelingen 2022: immunoglobulines niet, epoëtines en G-CSF middelen wel

op .

Het ministerie is van plan om epoëtines en G-CSF middelen met ingang van 1 januari 2022 over te hevelen naar het ziekenhuisbudget. Op dit moment worden deze middelen geleverd door openbare apothekers en ziekenhuizen. Als de geplande overheveling doorgaat, dan mogen alleen ziekenhuizen deze middelen nog aan patiënten leveren. De KNMP heeft gevraagd dit besluit te heroverwegen met het oog op de kwetsbare patiënten die deze middelen gebruiken.

De geplande overheveling van immunoglobulines gaat niet door, in verband met de gewijzigde marktomstandigheden als gevolg van de Corona-pandemie. Meer informatie over deze overhevelingen kunt u vinden op de website van de KNMP.

Button nieuws